فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هدایت کارگر شورکی *، سید حبیب الله میرغفوری، حبیب زارع احمدآبادی، علی محمد سلطانی صفحات 1-22
    زمینه

    نظام اداری، به عنوان یکی از کلیدی ترین زیرساخت های توسعه، خود تحت تاثیر دیگر خرده نظام ها مانند نظام علم و فناوری قرار دارد و یکی از جریان های بالقوه موثر بر نظام اداری، «همگرایی فناورانه» و «فناوری های همگرا» می باشد.

    هدف

    تحقیق حاضر با هدف کشف پاسخ مناسب به این سوال اساسی طراحی شده است که «تاثیرگذاری فناوری های همگرا بر آینده نظام اداری آرمانی ج.ا. ایران، چگونه خواهد بود؟».

    روش ها

    در تحقیق کیفی و توصیفی حاضر، ابتدا ده سند فرادستی ناظر بر نظام اداری کشور با رویکرد نظریه داده بنیان مورد تحلیل و کدگذاری قرار گرفتند تا مدلی از نظام اداری آرمانی ج.ا. ایران طراحی شود. در ادامه، نظرات خبرگان فناوری های همگرا در ایران درباره تاثیرات احتمالی این فناوری ها بر ابعاد مختلف نظام اداری آرمانی، از طریق مصاحبه گردآوری و با تکنیک تحلیل شبکه اجتماعی و نرم افزار UCINET مورد تحلیل واقع شد.

    یافته ها

    ابعاد اصلی نظام اداری آرمانی ج.ا. ایران در قالب عناصری چون ورودی، زیرساخت ها، منابع، فرایندها، خروجی و بازخورد، شناسایی شدند و تاثیرگذاری فناوری های همگرا بر این ابعاد شش گانه با چگالی 87/0 مورد تایید قرار گرفت. بالاترین مقدار از شاخص مرکزیت درجه ای داخلی (تاثیرپذیری) و خارجی (تاثیرگذاری) به ترتیب مربوط به «فرایندهای کاری» و «روبوتیک و هوش مصنوعی» می باشد و حوزه «رابط انسان - ماشین» بیشترین مقدار شاخص مرکزیت بینابینی را داراست.

    نتیجه گیری

    تمامی ابعاد شش گانه نظام اداری آرمانی ج.ا. ایران، به شدت از فناوری های همگرا متاثر خواهد شد و لازم است سازوکارهای مناسب (مانند آموزش، مقررات، اعتبارات و...) برای مواجهه موثر با این آینده در ارکان مختلف نظام ایجاد گردد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، نظام اداری، فناوری های همگرا، انبیک (شزان)، نظریه داده بنیان، تحلیل شبکه اجتماعی
  • مهدی اکبرنژاد*، منور فتاحی، راضیه فتاحی صفحات 23-40

    آینده نگری از مهم ترین اصول مدیریت راهبردی و از جمله ی وظایف خطیر و حیاتی مدیران است. مدیران ارشد و عالی مقام سازمان با تکیه بر این اصل، به بررسی جوانب و زوایای گوناگون آینده پرداخته و با شناسایی و طراحی افق های برنامه ها و اتخاذ تصمیمات روزآمد، زمینه ی پیشرفت و موفقیت سازمان ها را فراهم می نمایند. با توجه به جایگاه ویژه و والای آینده نگری و فعالیت های آینده نگرانه در ادبیات و فرهنگ اسلامی، بخصوص سیره و روش مدیریتی حضرت علی (ع)، در این تحقیق تلاش شده است با استنباط و بهره گیری از آموزه های مکتب علوی، و با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و پیمایش مراحل سه گانه ی توصیف، تحلیل و تبیین، نقش و کارکردهای مدیریتی آینده نگری در پیشرفت سازمان مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که آینده نگری با ایجاد انگیزه، ایجاد آرامش روان، موفقیت در تصمیم گیری، کاهش خطای در برنامه ریزی، متمرکز کردن فعالیت ها، حل مشکلات و معضلات سازمان، استفاده ی بهینه از امکانات و فرصت ها و افزایش اثربخشی و بهره وری از منابع و امکانات، زمینه ی پیشرفت و اعتلای سازمان را فراهم می آورد. از این رو، شاید بتوان ادعا کرد عامل دیگری نتواند به اندازه ی آینده نگری در پیشرفت و شکوفایی سازمان موثر باشد. همچنانکه، عدم توجه به این مساله ی مهم، می تواند پیامدهای ناگواری برای سازمان به دنبال داشته باشد؛ و چنانچه در امور مهم و سرنوشت ساز سازمان این بی توجهی وجود داشته باشد، عواقبی همچون ناکامی و شکست و حتی فروپاشی سازمان غیرقابل اجتناب خواهد بود.

    کلیدواژگان: آینده نگری، دوراندیشی، عاقبت اندیشی، پیشرفت سازمان، مدیریت علوی(ع)
  • محمد یوسفی خرایم، حاکم قاسمی، فرهاد درویشی سه تالنی، عین الله کشاورز ترک، مرتضی موسی خانی صفحات 41-54
    زمینه

    توسعه روش هایی اثربخش به منظور کاستن از پیچیدگی ها و عدم قطعیت های آینده و مواجهه با تغییرات سریع و گسسته یک ضرورت در عصر حاضر می باشد. آینده نگاری به عنوان یک ابزار موثر برای کاستن از پیچیدگی سیستم های پیچیده و پویا مورد توجه می باشد. شکست در ییش بینی محیط کسب و کار می تواند برای سازمان ها بسیار خطرناک باشد، آینده نگاری یک فرصت ساختاریافته را برای نگاه به آینده فراهم می آورد. از این رو با توجه به تعدد و گوناگونی مساله های مرتبط با آینده نگاری، سازمان ها و پژوهشگران، پژوهش های متعددی را در این حوزه انجام داده اند.

    هدف

    با توجه به اینکه حجم زیاد پژوهش ها به عنوان چالشی برای شناسایی روندهای تحقیقاتی و حوزه های نوظهور محسوب می شود، در این پژوهش با استفاده از تکنیک های علم سنجی، روند تحقیقات پژوهشگران در حوزه آینده نگاری تجزیه و تحلیل گردیده است.

    روش ها

    در این پژوهش 3883 مقاله منتشر شده بین سال های 1979 تا ژوین 2019 در حوزه آینده نگاری در پایگاه  [i]WOS با استفاده از نرم افزار VOSviewer تجزیه و تحلیل گردید و شبکه ارجاعات مقالات، هم رخدادی کلمات کلیدی، همکاری نویسندگان و ارجاعات مجلات تجزیه و تحلیل شده و نویسندگان، مجلات و حوزه های پژوهشی برجسته شناسایی شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده نشریات futures ، technological forecasting and social change ، journal of political economy ، به عنوان تاثیرگذارترین مجلات در حوزه آینده نگاری شناخته شدند. همچنین Suddendorf, T، Saritas, O، Sarpong, D وRohrbeck, R  به عنوان نویسندگانی با بیشترین سهم در تولید علم شناخته شدند. از میان کلمات کلیدی استفاده شده در کل مقالات بررسی شده نیز، کلمات decision-making،  corporate foresight، climate-change حایز بالاترین رتبه در تکرار بین مقالات حوزه آینده نگاری بودهاند.  و  economics، regional urban planning ، business، به عنوان حوزه تحقیقاتی با بیشترین تعداد مقالات شناخته شدند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، تحلیل روند، تجزیه و تحلیل علم سنجی، خوشه بندی
  • الناز مهدی بیرقدار، محمد حقیقی * صفحات 55-72

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه ی شهرت برند بر مبنای مسیولیت اجتماعی شرکتی با رویکرد آینده پژوهی در صنعت بانک داری ایران می باشد. پژوهش حاضر، دارای رویکردی دو مرحله ای است. در مرحله ی اول پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل، عوامل توسعه ی شهرت برند و مسیولیت اجتماعی شرکتی شناسایی شد. جامعه ی آماری پژوهش در این مرحله ، مقالات علمی انگلیسی و فارسی چاپ شده در مجلات علمی-پژوهشی معتبر در طول سال های 2005 تا 2018 در زمینه ی توسعه ی شهرت برند و مسیولیت اجتماعی شرکتی در دنیا بوده و منابع گردآوری آن پایگاه های اطلاعات علمی قابل دسترس از طریق دانشگاه تهران می باشد. در این مرحله در نهایت 41 مقاله پالایش شده مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش مرحله ی دوم از نظر نوع، پیمایشی و از نظر روش، همبستگی و از حیث هدف، کاربردی است. قلمروی زمانی پژوهش، از بهمن ماه 1396 تا شهریور ماه 1398 و جامعه ی آماری مرحله ی دوم پژوهش، مشتریان صنعت بانک داری ایران می باشد. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در این مرحله شامل پرسش نامه با مقیاس لیکرت پنج گزینه ای و مصاحبه می باشد. روایی پرسش نامه به صورت محتوایی صوری و پایایی آن با استفاده از روش آزمون آلفای کرونباخ با اعتبار بالایی مورد تایید قرار گرفت. روش نمونه گیری در این مرحله به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای بوده و حجم نمونه ی آماری 387 به دست آمد. پس از تدوین مدل اولیه برای توصیف آماری متغیرها، توزیع فراوانی، شاخص های مرکزی و توزیع پراکندگی، و برای آزمون استنباطی فرضیه ها از آزمون های تی-تست مستقل، تحلیل واریانس، تحلیل عاملی تاییدی، پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مسیولیت اجتماعی شرکتی با رویکرد آینده پژوهی و ابعاد آن، شامل مسیولیت پذیری اقتصادی، قانونی، اخلاقی، و خیرخواهانه، بر توسعه ی شهرت برند و ابعاد آن، شامل مشتری محوری، فرهنگ سازمانی، آگاهی از برند، برجستگی برند، عملکرد برند، تصویرسازی ذهنی برند، و اعتبار برند، در صنعت بانک داری ایران تاثیر دارد اما متغیرهای مسیولیت پذیری زیست محیطی، و روحیه ی فداکاری بر آن تاثیر قابل توجهی ندارد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، شهرت برند، صنعت بانک داری، مسئولیت اجتماعی شرکتی
  • سعید جعفری تیتکانلو*، نفیسه ذوالفقاری، امید بهبودی، محمدضیا محسنی صفحات 73-88
    زمینه

    اخیرا عملکرد چشم گیرتری از شرکت های دانش بنیان انتظار می رود. برخی عوامل درون سازمانی و دسته ای از عوامل برون سازمانی در عملکرد این شرکت ها می توانند نقش آفرینی کنند.به نظر می رسد نوآوری، رقابت پذیری و پویایی محیط از متغیرهایی می باشند که در راستای فعالیت های این شرکت ها می توانند نقش آفرینی نمایند.

    هدف

    پژوهش حاضر درصدد بررسی نحوه تعامل متغیرهای پویایی محیط و رقابت پذیری محیط (به عنوان متغیرهای برون سازمانی) و متغیرهای راهبردهای نوآوری محصول و فرایند (به عنوان متغیرهای درون سازمانی)با یکدیگر و همچنین تاثیر آن ها بر عملکرد کسب وکار می باشد.

    روش ها: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری آن را 170 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان استان خراسان رضوی تشکیل داده است که از بین آن ها 115 نفر به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن با استفاده از روش های روایی صوری ، روایی همگرا و تشخیصی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ  و نیز پایایی مرکب تایید شد. سنجش روابط علی بین متغیرها با استفاده از نرم اقزار PLS انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل های آماری نشان می دهد که ضریب مسیر راهبرد نوآوری محصول بر عملکرد کسب وکار عدد 616/0 است. همچنین ضریب مسیر راهبرد نوآوری فرایند بر عملکرد کسب وکار عدد 382/0 است. ضریب مسیر پویایی محیط بر راهبرد نوآوری فرایند 263/0 می باشد. ضریب مسیر پویایی محیط بر راهبرد نوآوری محصول عدد مثبت 277/0 است. همچنین ضریب مسیر رقابت پذیری محیط بر راهبرد نوآوری فرایند عدد 299/0 است. رقابت پذیری محیط بر راهبرد نوآوری محصول تاثیر دارد که مقدار آن 283/0 می باشد.

    نتیجه گیری:

     نتایج تحقیق حاکی از آن است که رقابت پذیری محیط بر نوآوری فرایند و نیز بر نوآوری محصول تاثیر می گذارد. همچنین این متغیر از طریق نوآوری بر عملکرد کسب وکار موثر است. از طرفی پویایی محیط نیز بر نوآوری محصول و نوآوری فرایند موثر است و حتی این دو متغیر اخیر ارتباط پویایی محیط و عملکرد کسب وکار را میانجی گری می کنند. شرکت های دانش بنیان باید به طور ویژه شرایط محیط را رصد نموده و بر اساس رقابت پذیر و نیز پویا بودن آن، راهبردهای نوآوری را تدوین نمایند تا به عملکرد مطلوبی دست یابند.

    کلیدواژگان: عملکرد کسب وکار، نوآوری محصول، نوآوری فرایند، پویایی محیط، رقابت پذیری محیط
  • علی همتی عفیف*، مهدی نیکویه، محمدمهدی مظفری، عین الله کشاورز ترک صفحات 89-101
    زمینه

    با توجه به وضعیت پویای صنعت ورزش، کسب موفقیت در این حوزه نیازمند آینده نگاری، تفکر راهبردی و برنامه ریزی بلندمدت است. تقویت برنامه ریزی و تفکر راهبردی نیازمند تصمیم های آینده نگرانه برای رسیدن به موفقیت در محیط رقابتی صنعت ورزش می باشد و باید از آینده نگاری راهبردی به عنوان یک عامل مهم در ایجاد، خلق و دست یافتن به مزیت رقابتی استفاده کرد.

    هدف

    هدف این مقاله بررسی تاثیرات تغییر فرآیندهای سازمان دهی بر پیاده سازی موفق آینده نگاری راهبردی در سازمان های ورزشی است. برای رسیدن به این هدف، با بررسی ادبیات پژوهشی، چهار بعد حاصل از تغییرات در فرآیندهای سازمان دهی و رویه های مرتبط با آن (مشروع سازی از طریق توجیه، عقلانیت و منطق ابزاری، ایجاد تمایز بین انواع دانش، سرکوب خلاقیت و اجرای راهکارهای کلی برای همه نوع مسایل) مشخص شده است و به بررسی تاثیر این عوامل بر اجرا و پیاده سازی آینده نگاری راهبردی در میان مدیران سازمان های ورزشی پرداخته شده است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل مدیران ورزشی و اساتید و دانشجویان دکتری سیاست گذاری ورزشی  بود و روش نمونه گیری در این حالت نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود و پرسش نامه در بین 70 نفر از مدیران، اساتید و دانشجویان توزیع شد. به منظور تحلیل داده ها از روش مدل سازی به روش حداقل مربعات (پی ال اس) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که رویه های سازمانی جدید حاصل از تغییرات در فرآیندهای سازمان دهی بر عدم موفقیت در اجرا و پیاده سازی آینده نگاری راهبردی در صنعت ورزش اثر مثبت و معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    برای اجرای بهتر و پیاده سازی موفق آینده نگاری راهبردی در صنعت ورزش بهتر است بعد از تغییر فرآیندهای سازمان دهی در اثر تغییر مدیران ورزشی یا تغییر مالکیت باشگاه ها تا حد امکان از شکل گیری رویه هایی مثل مشروع  سازی از طریق توجیه،  عقلانیت ابزاری، سرکوب آزادی اخلاق و راه حل های کلی در حل مسایل بین مدیران میانی در این سازمان ها جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، رویه های سازمان دهی، صنعت ورزش، فرآیندهای سازمان دهی
  • علی امیدی *، وحیدرضا میرابی، ادریس محمودی، محمدحسین رنجبر صفحات 102-126
    زمینه

    با گسترش روز افزون اینترنت و تجارت الکترونیک و تقریبا همه گیر شدن آن در بین تمامی مردم دنیا، نحوه ارایه خدمات بانک ها به مشتریان نیز تحت تاثیر مقوله ی اینترنت و تجارت الکترونیک قرار گرفته و تغییر کرده است. به این صورت که امروزه از میزان تعاملات حضوری (چهره به چهره) بین مشتری و کارکنان بانک به شدت کم شده و ارتباطات مجازی مشتریان با بانک ها جایگزین آن شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگویی جامع برای پذیرش بانکداری الکترونیک در بانک مسکن ایران انجام شده است.

    روش ها

     مطابق با الگوی نظام مند نظریه ی داده بنیاد، مدیران فناوری اطلاعات بانک مسکن در 20 استان به عنوان خبرگان مورد مصاحبه کیفی عمیق قرار گرفتند. پس از کدبندی مصاحبه ها در 3 مرحله، الگویی برای پذیرش بانکداری الکترونیک بانک مسکن شناسایی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 8 عامل به عنوان عوامل اثرگذار بر پذیرش بانکداری الکترونیک موثر هستند.

    نتیجه گیری

    عواملی مانند: صرفه جویی در هزینه ها، راحتی ادراک شده، مدیریت نیازهای مشتریان، اطمینان ادراک شده، اعتماد ادراک شده، کیفیت عملکردی ادراک شده، پیچیدگی فنی ادراک شده و ارزش ادراک شده بر پذیرش بانکداری الکترونیک موثر هستند.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، صرفه جویی در هزینه ها، راحتی ادراک شده، مدیریت نیازهای مشتریان، اطمینان ادراک شده، اعتماد ادراک شده، کیفیت عملکردی ادراک شده، پیچیدگی فنی ادراک شده و ارزش ادراک شده
  • فرهاد شمشیری، عبدالحمید ابراهیمی *، روح الله سمیعی، مجید اشرفی صفحات 127-146
    زمینه

    صنعت بانکداری به عنوان یکی از بااهمیت ترین بخش های اقتصادی کشور همواره تحت تاثیر عوامل بسیار زیادی قرار دارد و این موضوع متخصصان و خبرگان اقتصادی را به این فکر انداخته تا با شناخت آینده از نوسان وبی ثباتی آن در مواجه با تغییرات پیش رو جلوگیری کرده و زمینه رشد و توسعه این بخش را فراهم آورند.

    هدف

    هدف این پژوهش تدوین سناریوهای صنعت بانکداری با رویکرد آینده پژوهی است.

    روش

    این تحقیق بر اساس هدف، تحقیقی -کاربردی است که با استفاده از روش های کیفی، اقدام به جمع آوری اطلاعات نموده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه، مصاحبه، فیش برداری و شبکه های اطلاعاتی و آماری می باشد. در این تحقیق جامعه آماری مدیران و متخصصان بانکی و اساتید دانشگاه آشنا با حوزه بانکداری می باشند که با توجه به نوع اطلاعات لازم برای انجام تحقیق از نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی استفاده شده است. روش این پژوهش مبتنی بر سناریو نگاری در آینده پژوهی است. 

     یافته ها:

    پس از تدوین پرسش آغازین و مشخص کردن موضوع اصلی، تشکیل پانل خبرگان، انجام مصاحبه های اکتشافی و مشخص کردن نیروهای پیشران،64 متغیر به عنوان عوامل اولیه موثر بر صنعت بانکداری به صورت یک ماتریس 64*64 در اختیار خبرگان قرار گرفت و بعد به کمک نرم افزار میک مک،12 عامل کلیدی استخراج و به 38 وضعیت مختلف طبقه بندی گردید سپس این وضعیت ها برای تمام عوامل کلیدی به صورت ماتریسی 38*38 در اختیار متخصصین قرار داده شد و در نرم افزار سناریو ویزارد تحلیل گردید و چهار سناریو استخراج شد.  

    نتیجه گیری:

    درنهایت 3 سناریوی قوی،1 سناریوی باورکردنی و 8 سناریوی ضعیف شناسایی شد و در سه گروه مطلوب، ایستا و بحران طبقه بندی گردید و برای توسعه صنعت بانکداری راهبردهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، صنعت بانکداری، سناریو نگاری
  • ایلیا امینی نژاد، حسین وظیفه دوست*، افسانه زمانی مقدم صفحات 147-164
    زمینه

    امروزه با توجه به تغییرات سریع تمایلات و خواسته های مشتریان، آینده نگاری در حوزه ی پیش بینی قصد خرید آتی مصرف کنندگان در حوزه کالاهای با درگیری ذهنی بالا قابل تامل است.

    هدف

    این مقاله به شناسایی و اولویت بندی مولفه های قصد خرید آتی محصولات با درگیری ذهنی بالا با شناسایی عوامل، ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار در این حوزه می پردازد.

    روش ها

    بر اساس چارچوب نظری این تحقیق، در این پژوهش از منطق دلفی فازی برای یافتن نظرات خبرگان نسبت به یک معیار استفاده شده است. در طراحی و تدوین شاخص های پرسشنامه از پرسش های بسته (لیکرت) استفاده شد. در این رابطه در دور اول از روش دلفی برای طراحی پرسشنامه استفاده گردید و با مرور بر ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان شاخص ها و مولفه ها مشخص گردیدند.

    یافته ها

    در این گام از پژوهش با استفاده از مطالعه ادبیات مولفه ها و شاخص هایی را که در قصد خرید آتی محصولات با در گیری ذهنی بالا در محصولات برند ال جی تاثیر گذار بودند، استخراج گردیده و در نهایت 18 مولفه و 75 شاخص شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش بر اساس نظرات خبرگان و تحلیل دلفی فازی؛ شاخص های بازخورد از سوی فروشتدگان و توجه به تغییر و تحولات محصولات از مولفه اثرات اجتماعی با بالاترین مقدار دی فازی شده پر اهمیت ترین شاخص های پژوهش و شاخص گروه های محیطی از مولفه هنجارهای ذهنی با کمترین مقدار دی فازی شده کم اهمیت ترین شاخص به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: قصد خرید آتی، درگیری ذهنی، برند ال جی، دلفی فازی
  • سید مهدی الوانی، غلامرضا معمارزداه طهرانی، لقمان رحمان پور صفحات 165-178

    صنعت بانکداری، در پویایی اقتصاد نقش و جایگاه ویژه ای دارد و با توجه به چالشها و عدم قطعیت های جهانی در محیط کسب و کار، بهره گیری از اینده نگاری برای بهبود مدیریت در این بخش اهیمت بسزایی یافته است . با توجه به ماهیت فعالیت در شرایط محیطی بسیار پر خطر و احتمال وقوع رخدادهای غیرمنتظره مرتب در معرض انواع ریسک ها و درنتیجه ضرر و زیان قراردارد؛ از اینرو این صنعت با بهره گیری ازآینده پژوهی، همواره نیازمند ایجاد تغییر در سیستم ها و فرآیندهای خود برای رسیدن به سطح بالاتری از اطمینان می باشد.پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های سازمانی اثرگذار بر بانک با قابلیت اطمینان بالا به عنوان چهره ای از سازمان های آینده در صنعت بانکداری کشور انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق خبرگان بانکی و دانشگاهی آشنا به مسایل سازمانی ومدیریت صنعت بانکداری بوده اند که به تعداد 20 نفر انتخاب شدند.به منظور شناسایی این عوامل اثرگذار از روش دلفی فازی استفاده شد و درنهایت عوامل شناسایی شده از طریق فرآیند تحلیل شبکه ای براساس روش دیمتل فازی، وزن دهی و اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد که عوامل «واکنش سریع به تطبیق با استانداردهای بانکی»بر «تمکین به خبرگی»، «حساسیت مجریان به عملیات»، «دغدغه شکست»، «قابلیت تاب آوری» و «ریسک ادراک شده» به ترتیب در بانک با قابلیت اطمینان بالا اثرگذار هستند. عامل «ریسک ادراک شده»  و زیر عوامل «پاسخگویی به موقع به مشتریان» اولویت اول دربانک با قابلیت اطمینان بالا تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، سازمان با قابلیت اطمینان بالا، صنعت بانکداری
  • محمد فلاح، حمیده رشادت جو* صفحات 179-194
    زمینه

    از جمله مباحث اساسی در نظام آموزش عالی یک کشور، مبانی کیفیت عملکرد دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه هاست که دو مورد از اصلی ترین موارد هفتگانه در حوزه کیفیت در آموزش عالی را تشکیل داده و با دربرگرفتن مولفه های متعدد، اهمیت فراوانی در ارتقای کیفیت نظام آموزش عالی هر کشور دارد و هرگونه ابهام در آن به ویژه در آموزش عالی نظامی که از حساسیت بالاتری برخوردار است باعث بوجود آمدن تبعات جبران ناپذیری خواهد شد.

    هدف

    هدف اصلی این مقاله آینده نگاری کیفیت عملکرد دانشجویان آموزش عالی نظامی با استفاده از الگوریتم پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی است که در راستای آن مولفه های اصلی کیفیت عملکرد دانشجویان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    در این مقاله با استفاده از الگوریتم پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی، آینده نگاری کیفیت عملکرد دانشجویان در سه فاز یادگیری، اعتبارسنجی و آزمون شبکه عصبی به انجام رسید که جامعه آماری آن متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه هوایی شهید ستاری، دانشجویان و دانش آموختگان این دانشگاه و نیز اعضای دفتر مطالعات راهبردی و پژوهشهای نظری نهاجا بود و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند و پرسشنامه محقق ساخته به گردآوری اطلاعات پرداخته شد و نهایتا از نرم افزار متلب برای مدلسازی شبکه عصبی استفاده گردید.

    یافته ها

    با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی، مدلی با دقت 5/85 % طراحی شد و مورد آزمون قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی و مدلسازی کیفیت عملکرد دانشجویان می توان با دقت بسیار بالایی آینده نگاری کیفیت عملکرد دانش آموختگان در سازمان نهاجا را تدوین نمود.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، کیفیت عملکرد، آموزش عالی نظامی، شبکه عصبی مصنوعی
  • سید سینا فاطمی رضوی، سید عبدالله امین موسوی * صفحات 195-204

    با گسترش استفاده از رایانه در جنبه های مختلف زندگی افراد، حجم بسیار زیادی از داده ها تولید می شود که در بسیاری از اوقات این داده ها شامل اطلاعات ارزشمندی هستند. برای استخراج این اطلاعات و بهره بردن از آنها می توان از علم داده کاوی1 بهره برد. با استفاده از داده کاوی می توان، الگوهای پنهان موجود در داده ها را کشف نمود و برای پیش بینی موارد جدید مورد استفاده قرار داد. از جمله حوزه هایی که با تولید حجم انبوه داده ها روبرو می باشد، حوزه ی درمان است. در این پژوهش به طور خاص در زمینه ی ارتوپدی تمرکز خواهد شد. این تحقیق به دنبال این است که با استفاده از تکنولوژی و تکنیک های داده کاوی بتواند از داده موجود در دیتابیس بیمارستان به اطلاعات ارزشمندی دست یابد و از طریق آن اطلاعات بتواند احتمال شکستگی و همچنین نیازمند بودن بیمار به جراحی را پیش بینی کند  و تصمیم گیری را برای پزشکان ساده تر و سریع تر کند. بدین صورت می توان با سرعت و دقت بالاتری نسبت به روش های موجود به تفکیک بیماران و ارایه ی خدمات به آن ها پرداخت. این پژوهش بر مبنای متدولوژی CRISP بنا نهاده شده است و نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این امر است که استفاده ی تلفیقی از الگوریتم های CHAID و شبکه ی عصبی2 تقویت شده با روش تجمعی3 Boosting، می تواند دقت مطلوبی در پیش بینی نیاز به جراحی در بیماران ارتوپدی را ارایه دهد.

    کلیدواژگان: داده کاوی، ارتوپدی، درمان جراحی
  • سمیه سارویی، حمیدرضا وکیلی فرد*، قدرت الله طالب نیا صفحات 205-218
    زمینه

    در پژوهش حاضر به شناسایی عوامل موثر بر پیش بینی ورشکستگی شرکتهای ایرانی با استفاده از سیستم شبکه های عصبی مصنوعی (ANN) بر مبنای رویکرد پرسپترون چندلایه (PS) و ارایه یک مدل آماری مناسب به منظور برآورد ورشکستگی شرکتهای ایرانی، با استفاده از یافته های حاصل از اجرای شبکه ANN پرداخته شده است.

    هدف

    در پژهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش هستیم که آیا عوامل سودمند در راستای پیش بینی ورشکستگی شرکتهای ایرانی توسط سیستم شبکه عصبی مصنوعی قابل شناسایی است یا خیر .

    روش ها: 

    جامعه آماری در تحقیق حاضر تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند که با لحاظ نمودن معیارهایی و به روش حذف سیستماتیک تعداد 172 شرکت از این جامعه آماری در بازه زمانی 1386 الی 1395 بعنوان نمونه در تحقیق حاضر انتخاب شده اند.

    یافته ها:

     به منظور انجام تحلیل های آماری در پژوهش حاضر از روش سیستم شبکه های عصبی مصنوعی بر مبنای رویکرد پرسپترون چندلایه استفاده شده است.

    نتیجه گیری:

     یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد که سیستم ANNقادر است با دقتی معادل 98 درصد عوامل تاثیر گذار بر ورشکستگی شرکتهای ایرانی را در سال قبل از ورشکستگی شناسایی نماید.

    کلیدواژگان: پیش بینی ورشکستگی، ریسک ورشکستگی، شبکه های عصبی مصنوعی
  • سهیال داروئیان، ناصر میرسپاسی*، کرم الله دانش فرد صفحات 219-230

    در جهان پر تغییر و دانش محور امروز، این اندیشه ها،تفکرات واستعدادها هستند که می توانند از عوامل مهم موفقیت سازمان ها  در نوآوری سازمانی و مدیریت آینده باشند. هدف اصلی این پژوهش آسیب  شناسی مدیریت استعداد در میان مدرسین دانشگاه و طراحی مدل بهینه آسیب شناسی آن می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر مدرسان دانشگاه آزاد  واحد های تهران با حجم نمونه 360 نفر بوده است که با روش نمونه گیری کوکران انتخاب شده اند. ابزارگردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بوده است ، که پس از تایید روایی محتوایی آن، پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 92٪ محاسبه شده است. روش تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و  آزمون تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدل یابی معادله ساختاری (SEM) [i] با نرم افزار آماری لیزرل انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد براساس سنجش شاخص ها و مولفه های مدیریت استعداد که براساس مدل آسیب  شناسی سه شاخگی در ابعاد ساختاری، زمینه ای و محتوایی، بین وضع مطلوب و وضع موجود مدیریت استعداد فاصله وجوددارد،که در پایان پژوهش براساس نتایج به دست آمده راهکارها و مدل بهینه بهبود مدیریت استعداد در مولفه های شرایط استخدامی،جایگاه سرمایه انسانی متخصص،زیرساخت های علمی،زیرساخت های الکترونیک و فناوری، بسترهای قانونی وحقوقی،شرایط  فرهنگی ، پذیرش  و حمایت مدیران،پذیرش و حمایت مدرسین توسط مدل نهایی حاصل از نتایج حاصل گردید.مدل تحقیق حاضر و نتایج آن می تواند در راستای سیاست گذاری ها آینده وتصمیمات مدیران در راستای آینده پژوهی در این حوزه و ضرورت توجه بیشتر به مدیریت استعدادها ،توسعه  و بهبود آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، آسیب شناسی سازمانی، مدل سه شاخگی، ابعاد زمینه ای-ساختاری- رفتاری
  • قنبر امیرنژاد* صفحات 231-244
    زمینه

      این تحقیق در زمینه مدیریت منابع انسانی بوده و با عنوان بررسی تاثیر رفاه کارکنان آینده بر چابکی سازمانی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان خوزستان انجام شده است .

    هدف

    هدف اساسی این پژوهش بررسی تاثیر تسهیلات رفاهی کارکنان آینده در جهت دستیابی به چابکی سازمانی است.

    روش ها

    تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع تحقیقات اکتشافی می باشد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان و صاحب نظران تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری هدفمند، 25 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش پویایی سیستم ها و از طریق سناریو نویسی در نرم افزار  Vensim انجام گرفته است.

    یافته ها

    با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه باز، نظرات خبرگان اخذ و مدل اولیه طراحی شد. در مرحله بعد هر کدام از عوامل اصلی و نوع آن ها از طریق پرسشنامه دیگری، در تعامل با سایر مولفه ها، به معرض قضاوت گروه خبره گذاشته شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بهبود تسهیلات مسکن، سناریوی جذاب پژوهش است.

    کلیدواژگان: تسهیلات رفاهی کارکنان آینده، چابکی سازمانی، پویایی سیستم ها
|
  • Pages 1-22
    Background

    The administrative system, as one of the key development infrastructures, is itself influenced by other subsystems, including the science and technology system; and one of the potentially influential streams on administrative system is "technological convergence" or "convergent technologies".

    Objective

    The present study was designed with the aim of discovering the appropriate response to this fundamental question: "How will be the impact of converging technologies on the future of Iranian ideal administrative system?"

    Methods

    In this qualitative and descriptive research, at first, for designing a model of Iranian ideal administrative system, 10 superiority legal documents were analyzed and codified by grounded theory approach. Subsequently, the views of Iranian experts in convergent technologies about the possible impacts of these technologies on administrative system were collected through interviews and analyzed using social network analysis technique and UCINET software.

    Findings

    Main Dimensions of Iranian Ideal Administrative System were identified in elements such as inputs, infrastructures, resources, processes, outputs and feedback, while the impact of converging technologies on these six dimensions was confirmed with a density of 0.87. The highest value of internal (beeing affected) and external (affecting) Degree Centrality is related to "processes" and "robotics and artificial intelligence" respectively, also "human-machine interafaces" has the highest value of the betweennes centrality indicator.

    Conclusion

    All six dimensions of Iranian ideal administrative system will be heavily affected by convergent technologies and it is necessary to establish suitable mechanisms (such as education, regulations, credits, etc.) to effectively deal with this future in different parts of the system.

    Keywords: Foresight, Administrative system, Convergent Technologies, NBIC, Grounded Theory, Social Network Analysis
  • Pages 23-40

    Futurism is one of the most important principles of strategic management and is one  of the most important tasks of managers . Top executives of the organization are relying on this principle, Investigate the various aspects of the future and identify and design horizons of programs and make up-to-date decisions, Provides backgrounds for progress. Considering the special position of prosperity And futuristic activities in Islamic literature and culture, Especially, Sire and method OF Imam Ali's management, In this research, we have tried to deduce and use the teachings of Alavi school, And relying on the descriptive-analytical method and scrolling through the triple steps , Describe, Analysis and explanation, The roles and functions of prospective management are examined in the organization's progress.  Research findings suggest that motivating prospects, Create a relaxed mood, Succeeding in decision making,Reducing planning errors, Solve problems and problems of the organization, Optimal use of facilities and opportunities and increase the effectiveness and efficiency of resources and facilities, Provides background for the organization's progress. Therefore, one can claim that another factor can not be as effective as the prospect of an organization's progress and prosperity. As failure to pay attention to this issue can have adverse consequences for the organization, and if this is a nuisance in the important and decisive affairs of the organization, The consequences of failures and failures and even the collapse of the organization will be unavoidable.

    Keywords: Futurism, Thinking, Ending Thought, Organization Progress, Alawi Management
  • Pages 41-54
    Background

    Developing effective methods to reduce the complexity and uncertainties of the future and confronting rapid and discrete changes is a necessity in the present age. foresight are considered as an effective tool to reduce the complexity of complex and dynamic systems. Defeating the business environment can be very dangerous for organizations, prospecting provides a structured opportunity to look at the future. Therefore, due to the diversity and variety of issues related to futurism, organizations and researchers have conducted numerous research in this field.

    purpose

    Considering the large volume of researches as a challenge for identifying research trends and emerging areas, in this research, using scientific methods, the research process of researchers in the field of foresight analysis And analyzed.

    Methods

    In this research 3883 articles published between 1979 and June 2019 in the field of foresight in the WOS database were analyzed using VOSviewer software. The article's network of referrals, both the occurrence of keywords, the co-authorship of the authors And references to magazines analyzed and identified by leading authors, journals and fields of research.

    Findings

    According to the results, futures, technological forecasting and social change, journal of political economy, were recognized as the most influential magazines in the field of futures studies. Also, Suddendorf, T, Saritas, O, Sarpong, D, and Rohrbeck, r were recognized as authors with the highest share in science production. Among the keywords used in all reviewed articles, the words decision-making, corporate foresight, climate-change have been the highest rank among repetitions between articles in the field of foresight. And economics, regional urban planning, business, as the research area with the highest number of papers.

    Keywords: Foresight, Trend analysis, Scientometric analysis, Clustering
  • Pages 55-72

    This research aims to design a brand reputation development model based on corporate social responsibility with future study approach in the Iranian banking industry. The research method is a two-stage approach. In the first stage, the factors of brand reputation development and corporate social responsibility were identified by using meta-analysis method. The statistical population in this stage was English and Persian scientific articles published in scientific journals during 2005 to 2018 in the field of brand reputation and corporate social responsibility in the world and the sources of their collection were the scientific databases available through the University of Tehran. At this point, 41 refined articles were finally reviewed. The research method in the second stage is survey type, in terms of correlation method and from the objective perspective, it is an applied research. The research timeframe is from January 2018 to August 2019. The statistical population in the second stage includes Iranian banking industry customers. Library and field method were used for data collection. Interviews and a questionnaire with five-point Likert scale were used for data collection. The validity of the questionnaire was confirmed by formal content and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. The sampling method in this stage was cluster random sampling and the statistical sample size obtained 387. After formulating the initial model, frequency distribution, central indices and dispersion distribution were used to describe variables. Independent t-test, analysis of variance, confirmatory factor analysis, Pearson, and stepwise multiple regression were used for inferential testing of hypotheses. The results show that corporate social responsibility with future study approach and its dimensions including economic responsibility, legal responsibility, ethical responsibility, and charitable responsibility influence brand reputation development and its dimensions including customer-centric, organizational culture, brand awareness, brand prominence, brand performance, brand image and brand credibility, but the variables of environmental responsibility and the spirit of sacrifice do not have a significant impact on it.

    Keywords: Future study, Brand reputation, Bank industry, Corporate social responsibility
  • Pages 73-88
    Background

    recently, more notable performance is expected from knowledge-based companies. Some intra-organizational factors (such as innovation strategies) and also a number of extra-organizational factors (such as competitiveness and environmental dynamics) can play significant roles in their performance.

    Objectives

    The purpose of this study is to evaluate the connection of dynamics variables and environmental competitiveness with the variables of product innovation strategy and process innovation. Another objective of this article is to investigate the impact of these factors on business performance.

    Methods

    This research is an applied and descriptive correlational study. The statistical population includes 170 managers of knowledge-based companies of Khorasan Razavi province out of which 115 were randomly selected. The data collection tool was a questionnaire which its validity and reliability was confirmed. Causal relationships between variables were measured using PLS software.

    Results

    The results indicate that environmental competitiveness affects both process and product innovation. It also affects business performance through innovation. Also, the Environmental dynamics affect product and process innovation and through them affect business performance.

    Conclusion

    Knowledge-based companies should investigate the environmental conditions and formulate innovative strategies based on its competitiveness and dynamics to achieve optimal performance.

    Keywords: Business Performance, Product innovation, Process Innovation, Environmental Dynamics, Environmental Competitiveness
  • Pages 89-101

    Implementing organizing activities with foresightfulness decisions is critical for competitive success due to uncertainty in environment of sport organizations. So strategic foresight has been developed in order to create and achieve sustained competitive advantage. Applying and implementing strategic foresight by middle managers is important because of their responsibilities and authorization in managing, controlling and organizing of the organizations. This article aim is to identify factors influence on dissipation of strategic foresight implementation based on changes in organizing processes. In other word, considering organizing processes role in implementation of strategic foresight, this research investigates the effects of organizing processes and its related associated routines on strategic foresight implementation. Therefore, factors that have influence on successful or unsuccessful implementation of strategic foresight in sport organizations, should be identified. The article aim is to identify influence of organizing processes and their associated routines (rhetoric of legitimation, Instrumental rationality, suppression of creative freedom, and the formulation of solutions in search of problems) on successful strategic foresight implementation with using partial least square (PLS) software.

    Keywords: Strategic foresight, Organizing Routines, Sport Industry, Organizing Processes
  • Pages 102-126
    Background

    With the increasing development of the Internet and electronic commerce and their expansion among the people all over of the world, the way of providing bank services for the costumers has been also changed and influenced by the Internet and electronic commerce. Nowadays, physical interactions (face to face) between the customer and the bank staff are so decreased and it is replaced with virtual communications between the customers and the banks. Therefore, traditional banking (referring to the branch and doing all the transactions in person) has been changed to technology-oriented banking.

    Objective

    This research is aimed at identifying a comprehensive pattern for acceptance of electronic banking in Bank Maskan in Iran.

    Methods

    According to the systematic pattern of grounded  theory, information technology managers  of  Bank  Maskan  in  20  provinces,  as  experts,  were  participated  in  a  deep  qualitative interview. After encoding the interviews in 3 stages, a model was identified  for accepting electronic banking of Bank Maskan.

    Findings

    The results showed that 8 factors are effective as factors influencing the acceptance of electronic banking.

    Conclusion

    .The factors such as: cost saving, perceived conveniences, customers’ needs management, perceived trust, perceived confidence, perceived performance quality, perceived technical complexity, and perceived value.have impact on the acceptance of electronic banking.

    Keywords: electronic banking, perceived conveniences, perceived trust, perceived confidence, Perceived performance quality, perceived technical complexity, Perceived Value
  • Pages 127-146
    Background

    The banking industry as one of the most important economic sectors of the country has always been influenced by many factors And that's the thought of the experts and the economists To realize the future of the swing instability has prevented it in the face of changes ahead and Provide growth and development for this sector.

    Purpose

    The purpose of this study is to formulate scenarios of the banking industry with a future research approach.

    Method

    This goal-based research is an applied research that has used qualitative methods to collect data. Data collection tools are questionnaires, interviews, check-ins, and statistical and information networks. In this study, the statistical population of banking managers and specialists and university professors are familiar with the field of banking, which, based on the type of information required to conduct the research, non-probable judgmental sampling was used. The methodology of this research is based on future research scenario writing.

    Results

    After formulating the initial question and identifying the main topic, forming the panel of experts, conducting exploratory interviews and identifying the driving forces, 64 variables were identified as the primary influencing factors of the banking industry by a 64*64 matrix and then provided with the help of Mic Mac Software , 12 key factors were extracted and categorized into 38 different situations. These situations were then presented to the experts for all key factors in a 38*38 matrix and analyzed in the Scenario Wizard software and four scenarios were extracted.

    Conclusion

    Finally, 3 strong scenarios, 1 believable scenario and 8 weak ones were identified and classified into three groups: desirable, static and crisis and presented strategies for developing the banking industry.

    Keywords: futures studies, Banking Industry, Scenario
  • Pages 147-164
    Background

    Nowadays, given the rapid changes in customers' desires and demands, forward thinking in the area of ​​predicting future consumer purchases in the field of high-mental involvement can be considered.

    Objective

    This paper identifies and prioritizes the components of the future purchase intention of high-mental involvement products by identifying the factors, dimensions, components and indicators that affect this area.

    Methods

    Based on the theoretical framework of this research, in this research, the fuzzy Delphi Logic was used to find expert opinions on a benchmark. Closed questions (Likert) were used to design and compile questionnaire indices. In this regard, Delphi method was used for designing a questionnaire in the first round and by identifying indicators and components by reviewing the literature and interviewing the experts.

    Findings

    In this step, the research uses a literature study to extract the components and indicators that were intended to buy upcoming products with a high degree of mental convergence in LG brand products. Finally, 18 components and 75 indicators were identified.

    Conclusion

    In this research, based on experts' opinions and fuzzy Delphi analysis, feedback indicators from the people of the world and attention to product changes and changes from the social component with the highest degree of DI-phase, the most important indicators of research and the index of environmental groups from the component of norms Subjective with the lowest degree of DI-phase is considered the least important indicator.

    Keywords: Future purchase intention, mental involvement, LG brand, Fuzzy Delphi
  • Pages 165-178

    The banking industry has a special role in the dynamics of the economy. Given the challenges and uncertainties in the business environment, the use of imagery to improve management in this sector has been prominent. Therefore, the industry, utilizing the future research, always needs to change its systems and processes to achieve a higher level of confidence. The present study aims to identify the dimensions and organizational components affecting high reliability banks as the face of future organizations in the industry. Banking has been done The statistical population of this research was banking and academic experts familiar with organizational issues and banking industry management in order to identify these factors influencing the fuzzy Delphi method and ultimately, the identified factors were weighed and prioritized through the network analysis process based on the fuzzy DMF method. The results showed that the factors of "rapid reaction to banking standards" on "compliance", "operational sensitivity", "failure concern", "resilience" and "perceived risk", respectively, were in a reliable bank High are effective. The "perceived risk" factor and the "timely response to customers" factors were identified as the top priority in a high reliability bank.

    Keywords: organizational factors, High reliability organizations, Banking Industry
  • Pages 179-194
    Background

    One of the basic issues in a country's higher education system is the foundations of the quality of graduates’ and university students’ performance, which make up two of the seven major issues in the field of quality in higher education and is important in incorporating multiple components in improving the quality of the higher education system of each country, and any ambiguity in it, especially in military higher education, which has a higher sensitivity, will lead to irreparable consequences.

    Purpose

    The main objective of this paper is to forecast the performance of military higher education students using the artificial neural network prediction algorithm. In addition, the main components of student performance quality have been studied.

    Method

    In this paper, using predictive artificial neural network prediction algorithm, forecasting the quality of students' performance in three phases of learning, validation and neural network test was performed. The statistical society consists of faculty members of Shahid Sattari Air University, students and graduates of this university, as well as the members of the Office of Strategic Studies and Theoretical Research, were then interviewed using a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. Finally, MATLAB software was used to model the neural network.

    Results

    Using artificial neural network algorithm, a model with accuracy of 85.5% was designed and tested.

    Conclusion

    By using artificial neural network algorithm and modeling the quality of students' performance, we can accurately predict the quality of the graduates' performance in the Air Force organization.

    Keywords: Forecasting, Performance Quality, Military Higher Education, Artificial Neural Network
  • Pages 195-204

    By expanding the use of computers in various aspects of people's lives, a huge amount of data is generated. Mostly this data contains valuable information. Data mining can enable us to extract required information and benefit from them. Data mining enables us to identify hidden patterns in data sets and use them for prediction. One of the areas that is faced with the massive production of data is the area of treatment. This study will focus in particular on orthopedics. This research is looking for using technology and data mining techniques from existing data in hospital's database to reach valuable information and predict possibility of breaks which   require orthopedics surgery. This may support doctors to make their decisions easier, faster and more accurately in serving patients.  This research is conducted by using the CRISP methodology. The result of this research shows that the combination of the CHAID algorithm and the Boosting cumulative amplified neural network can provide the desired accuracy in prediction of the need for orthopedics surgery.

    Keywords: data mining, Orthopedics, Surgical treatment
  • Pages 205-218

    The aim of  this research is Identification of the effective factors on bankruptcy prediction of Iranian companies by findings of artificial neural network (ANN) system based on Multilayer Perceptron Approach (PS) , and providing an appropriate statistical model for estimating the bankruptcy of Iranian companies by using the findings of The ANN implementation. we seek to answer the following question: Are we able to design a valid statistical model by using findings of artificial neural network (ANN) system to predict the bankruptcy of Iranian companies? The statistical population in this study is all of listed companies in Tehran Stock Exchange. By considering the criteria and method of systematic deletion, 172 companies from this statistical society have been selected as the sample in this research from 1386 to 1395. In order to make statistical analyzes in this study, we used from  methods  such as artificial neural network system based on multilevel perceptron approach, binary logistic regression, and tests such as Akaic, Schwarz, Hanan Quinn and Z wang test. The results of the analysis of the research data show that the ANN system can identify of the factors affecting on  bankruptcy of Iranian companies in the year before bankruptcy by Precision equal 98%.

    Keywords: Bankruptcy Prediction, Bankruptcy Risk, Artificial Neural Networks
  • Pages 219-230

    The main objective of this study is to investigate talent management complications among university lecturers and design optimal models. The research method is descriptive-survey method. The statistical population of this study was the teachers of Tehran Azad University with units of 360 people selected by Cochran sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. After confirming its content validity, its reliability was calculated using Cronbach's alpha of 92%. The data analysis method was performed using exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and structural equation modeling technique (SEM) using LISREL statistical software. The results of the research show that based on the evaluation of indicators and talent management components that are based on the three-component complication model in the structural, contextual and content dimensions, between the optimum situation and the current status of talent management gap, which at the end of the research is based on the results obtained Optimal strategies for improving talent management in the components of employment conditions, human capital position, scientific infrastructure, electronic and technological infrastructure, legal and legal framework, cultural conditions, acceptance and support of managers, acceptance and support of instructors by the final model resulting from the results.

    Keywords: talent management, organizational complication, subjective, Structural, Behavioral dimensions
  • Pages 231-244

    The main objective of this research is to investigate the effect of future welfare facilities for organizational agility. The research is based on the applied purpose and is descriptive and exploratory based on the data collection method. The statistical population of the study consisted of experts and experts of Islamic Azad universities in Khuzestan province. Using purposeful sampling, 25 people who have knowledge and expertise in the subject of research were selected to form the expert panel. After extracting the factors from the research background, using the semi-structured interview and the open questionnaire, expert opinions were drawn and the original model was designed. In the next step, each of the main factors and their type was subjected to expert judgment through another questionnaire, in interaction with other components. This questionnaire was designed to extract relationships between variables and determine the weight coefficients of indicators and determine the type and position of factors in relation to other components. Finally, data analysis was performed using the system dynamics method and through the scenario in Vensim software. The results showed that improvement of housing facilities is an attractive research scenario, which in addition to organizing the organization, also improves the quality of working life. Improvement of cultural and sport facilities was also identified as a desirable research scenario. Also, the results showed that the granting of grant facilities does not have much impact on organizational agility.

    Keywords: Future Employee Welfare Facility, Organizational agility, System Dynamics